Bästa berättelsen - vinnarna

Lördagen den 5 september gick Barnens Bokfestival av stapeln på Kristianstads stadsbibliotek. En av dagens programpunkter var prisutdelningen för Bästa berättelsen 2020, då tre pristagare i tre olika kategorier tillkännagavs. 

Bästa berättelsen är en skrivtävling för barn och unga, och i år var temat "Läslustig och Läsnödig". Totalt belönades alltså nio texter. Om du är nyfiken på hur vinnarna tolkade temat finns deras texter att läsa här nedanför, liksom juryns motiveringar. Klicka på namn och titel. 

Kategori A 10-12 år (född 2008-2010)

1:a pris

"Läslustens träd" av Vera Frisk

Författaren lyckas på endast två sidor förflytta oss till en annan värld; en magisk bok blir en portal och den motvillige huvudpersonen får i uppdrag att rädda världen. Fint uppbyggd dramaturgiskt, välskriven, en lysande stjärna. Berättelsen var en fröjd att läsa. Bäst av alla i åldersgruppen.

2:a pris

"Jag läser" av Tora Hansson

Härligt med en ung författare som skriver poesi. Diktformen är ett vackert vis att tolka läslust. Texten är väl sammanhållen med fin rytmik. Upprepningarna vaggar in läsaren i ett lugn.

3:e pris

"Läraren Bruce" av Edvin Edvardsson

En färgstark smågalen berättelse där fantasi och humor står i centrum. Uppiggande med en fabel i denna kategori. Kopplingen till läsning (och skrivning) vinner poäng. Roligt med blinkningen till Petrus Dahlin.

Kategori B 13-15 år (född 2005-2007)

1:a pris

"3020" av Hanna Andersson

Bäst i gänget! En välskriven dystopi med nerv och insikt som påminner om Lois Lowreys böcker. Författaren använder ett målande språk som skapar bilder i huvudet och gåshud på armarna. Böcker väcker känslor, det skrivna väcker kamplust. Man skulle vilja läsa mera, och det är ett bra betyg!

2:a pris

"Bokmalen" av Amelie Gravallius

En fin berättelse om transformation på flera plan. Symboliken; mal, bokmal, fjäril ger ett extra plus liksom det fina porträttet av bibliotekarien. Ett väldigt bra sätt att använda sin fantasi, och med ett tydligt budskap: vi måste våga blomma ut, ta plats och förändra.  

3:e pris

"Saknad av färger" av Alva Svenning

Ett fint sätt att levandegöra en del av vår historia. Intressant att basera berättelsen på verkliga händelser. Detta gör att historiska fakta måste vara korrekta, vilket adderar ytterligare ett lager i svårighetsgrad. Det tar en stund innan temat blir tydligt men sen förstår vi; en berättelse kan inte dö så länge någon fortsätter att berätta.

Kategori C 16-19 år (född 2001-2004)

1:a pris

"En pojkes tillflykt" av Selma Löfman

Att få följa huvudpersonen i ett halvt liv, på bara två sidor, kräver många avvägningar av författaren som hanterar det galant. Miljön berättelsen utspelar sig i är något alla kan relatera till, och därför skapas genast en bild i huvudet på läsaren, som då väver in så mycket mer än det som skrivs ut i ord. Bra närvaro och driv, en text som växer vid varje läsning. Läsnöd blir läsflykt som blir ett väldigt snyggt avslut.

2:a pris

"Förbjudet" av Ylva Bergvall

En trovärdig framtidshistoria, med blinkningar till vår nutid, där det skrivna ordet ses som ett hot. Berättelsen känns som en filmsekvens i en thriller; stor spänning skapad med små detaljer. Det är en berättelse som lämnar många frågor: Hur ser samhället ut? Varför har den gamla damen en bok? Vad händer sen?

3:e pris

"Vart jag än önskar" av Agnes Persson

Berättelsen har ett otroligt bra språk, och är välarbetad; bra rytm, bra liknelser. Miljön där vi befinner oss gör att läsaren känner igen sig och kan uppleva dom känslor som texten förmedlar. Det bortglömda biblioteket blir ett magiskt skyddsrum utan gränser och böckerna blir livbojar i livets stormiga hav.

 

Språk