• Högar med böcker
    Vår kollega Yvonne är en av våra storläsare bland personalen. Hon har många boktravar hemma. Här får vi ta del av hennes läsupplevelser

Ur Yvonnes boktrave

Livsbejakande böcker om svåra stunder

20210419
Livsbejakande böcker om svåra stunder i livet

Det finns en rad böcker där det skrivs om mycket svåra händelser som förändrat livet drastiskt men som trots detta lyfter fram och hyllar livet och det är just den här balansen som gör dem så läsvärda för kanske det annars hade blivit outhärdligt att läsa om det bara funnits sorg i dem?

En av dem är Niklas Rådströms ”Som har inget redan hänt” där han berättar hur han vid ett läkarbesök får reda på att han har akut leukemi. Detta ställer så klart hela tillvaron på ända och tankar om att livet kanske bör sammanfattas leder till att han börjar blicka tillbaks på sin 50-tals-barndom där han är ensambarn i en familj i sönderfall och där den ständigt frånvarande fadern är författaren Pär Rådström. De intressanta barndomsskildringarna varvas med beskrivningen av leukemibehandlingarna vilka leder till reflektion kring liv och död, sammantaget skapar detta balans. 

Även Lasse Berg har tankar kring liv och död i ”Ändå inte försvunnen”. Hanskriver om sorgen efter dottern Linda, som dör 35 år gammal av en olyckshändelse och han bearbetar sorgen genom att vandra bakåt i människans ursprung och delger oss intressanta tankar om våra förfäder samtidigt som han där får svar på varför Linda agerat i vissa avseenden som hon gjort.

Ytterligare en bok som har sin upprinnelse i sorg är den hyllade ”Ett år av magiskt tänkande” av Joan Didion vilken fängslar från första sidan; här skriver hon om hur livet totalt kan förändras från den ena stunden till den andra; samtidigt som hennes dotter svävar mellan liv och död i en blodförgiftning dör hennes make plötsligt i en massiv hjärtinfarkt. Det här är en bok som beskriver sorgen och döden mästerligt om man nu kan säga så; den analyserar sorgen ut i fingerspetsarna och man skulle kunna tro att detta skulle bli jobbigt att läsa om, men icke, för boken är samtidigt så väldigt livsbejakande på något sätt och hon skriver så engagerande att man bara vill läsa mer.

Sist men inte minst vill jag lite kort lyfta fram ”Tisdagarna med Morrie” av Mitch Albom vilken har en del år på nacken men inte är sämre för det; här har Mitchs sociologiprofessor fått den dödliga muskelsjukdomen ALS men han älskar livet fram till slutet och under den sista tiden ger han Mitch en rad lektioner i konsten att leva.

Böcker:

Som har inget redan hänt – Niklas Rådström

Ändå inte försvunnen – Lasse Berg

Ett år av magiskt tänkande – Joan Didion

Tisdagarna med Morrie – Mich Albom

Mig äger ingen – Åsa Linderborg

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva – Ann Heberlein

Ro utan åror – Ulla Carin Lindquist 

Äldre Ur Yvonnes boktrave

Livsbejakande böcker om svåra stunder

Sortera på: Av
286938
Av: Albom, Mitch
109914
Av: Didion, Joan
659684
Av: Rådström, Niklas
144315
Av: Linderborg, Åsa
627755
Av: Berg, Lasse
373479
Av: Lindquist, Ulla-Carin

Språk