Hjälp
Här samlar vi vanliga frågor och svar om webbplatsen. Om du inte hittar det du letar efter här kan du ladda ner vår folder eller ställa din fråga via vårt kontaktformulär.

 

Hur gör jag för att logga in på Mina sidor?
Klicka på hänglåset högst upp till höger. Ett inloggningsfönster rullas ned och du fyller i med ditt lånekortsnummer eller personnummer och lösenordet som är din fyrsiffriga pinkod. 


Hur gör jag för att låna om mina lån? 

Logga in till Mina sidor

Klicka vidare till Mina lån
Markera de titlar du vill låna om genom att kryssa i markeringsrutan till höger om respektive titel.
Klicka på Låna om ovanför listan med böcker. Då får du upp de titlar du kryssat i för omlån, nu med information om vilka som går att låna om (titlar som ligger överst under den gröna linjen går att låna om, de som ligger under den röda linjen nedanför går inte att låna om.) 
För att genomföra och bekräfta omlånet, klicka på symbolen längst upp på sidan, Genomför omlån.
Har boken fått ett nytt återlämningsdatum har du lyckats med omlånet.
Du måste vänta tills det nya datumet syns vid titlarna innan du loggar ut. Det kan ta en stund, men omlånet avbryts om du lämnar sidan för snabbt. 

Var uppmärksam på om det inte går att låna om. Detta kan bero på att någon annan har reserverat boken, att lånetiden redan har gått ut eller att du lånat om boken max antal gånger.

Filmer och Fjärrlån går inte att låna om via Mina lån, kontakta ditt närmsta bibliotek.

E-böcker går inte att låna om, de försvinner från Mina lån när lånetiden har gått ut.

Hur söker jag i bibliotekskatalogen?
Du söker i bibliotekskatalogen genom att skriva in till exempel titel eller författare i sökrutan längst upp på sidan och därefter klicka på förstoringsglaset. Om du klickar på det lilla kugghjulet intill sökrutan kommer du till sidan för utökad sökning. Där du kan finjustera din sökning och till exempel söka fram alla bibliotekens böcker på ett visst språk.

När du gjort en sökning kan du i spalten till höger, där det står Filtrera din sökning, justera din sökning ytterligare. Du kan välja att bara se böcker av en viss författare, om ett visst ämne eller av en viss mediatyp. Genom att filtrera utifrån mediatyp kan du få fram exempelvis alla e-böcker eller ljudböcker av en viss författare. Du kan också välja att sortera ditt sökresultat på olika sätt genom knapparna som syns precis under rubriken Sökresultat, efter relevans, utgivningsår, författare eller titel.

 

Varför kan jag inte välja hämtställe när jag reserverar böcker i mobilen eller surfplattan?
På mobilen och surfplattan används ditt förvalda hämtställe när du reserverar. Detta kan du ändra under Mina uppgifter.

 

Jag ska resa bort - hur gör jag för att frysa mina reservationer?
Detta gör du under Mina uppgifter där du väljer under vilken period som du inte vill att reserverationerna ska fångas in.

 

Hur gör jag för att låna e-böcker?

  1. Logga in på Mina sidor (klicka på hänglåset högst upp till höger, fyll i med lånekortsnummer/personnummer och pinkod).

  2. Sök efter den e-bok du vill låna i sökrutan mitt upp på sidan ELLER kolla våra tipslistor.
     
  3. Klicka på den bok du vill ha (omslag eller titel), en ny sida öppnas som vi kallar för katalogpostsidan. Här hittar du all information om boken. För att låna klickar du sedan antingen på e-pub offline eller e-pub online. Vi rekommenderar e-pub offline för då sparar du ner filen och kan läsa fast att du inte uppkopplad till nätet.
     
  4. Nu laddas e-boken ner till din surfplatta, smartphone eller dator. Lånet är genomfört.

 

> Läs mer om e-böcker

Mina sidor
Språk Språk