Helenas favoritbiografier

Författare, konstnärer, musiker, politiker, journalister skriver eller blir skrivna om. Men också "vanliga" människor berättar om sina liv och tankar och ger insyn som åtminstone för mig ger en extra dimension genom att inte vara fiktion.

Löparens hjärta av Markus Torgeby är en fin bok med ett direkt språk och en känsla av frihet som smittar av sig på mig. Torgeby är föreläsare och löpare och berättar i boken om sin väg mot ensamhet och natur, om hur han flyttade ut i en kåta i Jämtland och bodde där alldeles ensam under några år. Enkelt, kargt och tillbaka till det viktiga och nödvändiga. Han berättar om sin löpning i fjällen och i Tanzania och han berättar med en självklarhet och direkthet som får mig att vilja göra det samma.

Yvonne Hirdmans ego-historia Medan jag var ung är en frisk och rak och mänsklig berättelse med egot i centrum men beskriver också världen som egot bor i, påverkas av, slåss emot. Ett Sverige från 40-tal till 90-tal, ett Sverige där kvinnors liv förändras.

Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon Den dag jag blir fri ger ekon från när jag högläste Katitzi för mina barn för några år sedan. Mycket känns igen, mycket fördjupas och sätts i samhälleligt sammanhang. Viktig bok om en stark människorättskämpe och om det svenska samhällets motstånd mot romernas inkludering.

Boktips

,Stigande ,Fallande

118544
Av: Hirdman, Yvonne
300653
Av: Mohtadi, Lawen
386393
Av: Malmsten, Bodil
39995
500643
Av: Torgeby, Markus
495996
Av: Hirdman, Yvonne
465556
Av: Aleksijevitj, Svetlana
494270
Av: Pleijel, Agneta
513055
Av: Bukowski, Charles

Språk