E-ljudböcker

Biblioteket erbjuder digitala ljudböcker som du lånar och lyssnar på via webben. Eftersom bibliotekets e-ljudböcker är strömmande innebär det att du måste vara uppkopplad mot nätet under tiden du lyssnar. Nu finns det dock en ny app, Biblio, där du även kan ladda ned boken och lyssna offlline. På den här sidan kan du läsa mer om hur det fungerar. 

Innan du börjar:

  • Du behöver en pinkod till ditt lånekort/personnummer för att kunna logga in och låna e-ljudböcker. Du använder samma pinkod som du har till bibliotekets andra tjänster. Har du ingen pinkod kan du skaffa en på ditt bibliotek.

Bibliotekens e-ljudböcker kan lånas i tre olika format beroende på hur du vill lyssna på boken: på din dator, mobil eller surfplatta. Du kan också välja att ladda ned appen Biblio från Google Play eller Appstore och ladda ned boken direkt i appen. Då behöver du inte välja format, utan appen känner av vilken typ av enhet du använder.

Du kan också lyssna på samma lånade e-ljudbok på flera olika apparater, låna bara e-ljudboken en gång till i det format som passar för det du vill lyssna på. Du kan alltså lyssna på samma e-ljudbok både i din iPhone och på din Android-surfplatta. Du kan låna din e-ljudbok i upp till tre olika format, men det räknas ändå bara som ett lån.

Lyssna på e-ljudböcker i Android eller i iPhone/iPad

1. Ladda ned appen Biblio från Google Play eller App Store. Om du har en gammal version av Biblio-appen som inte fungerar kan du behöva ladda ner den på nytt och logga in igen.

2. Öppna appen Biblio och välj Snokabiblioteken i rullistan. Logga in med personnummer eller lånekortsnummer och pinkod.

3. Sök efter eller välj en bok från kategorierna.

4. När du hittat en bok du vill lyssna på trycker du på knappen Låna och sedan på knappen Play.

5. Boken finns sedan under Mina lån i appen och kommer ihåg var du slutade lyssna till nästa gång (du behöver inte logga ut från appen mellan dina lyssningar).

ELLER:

  • Har du iPhone eller iPad kan du fortfarande lyssna direkt i webbläsaren Safari genom att gå via snokabibliotek.se och ladda ned boken. Välj alternativet ”Lyssna i iPhone/iPad". Boken öppnas då i webbläsaren.
  • Använder du en Android som inte är kompatibel med appen Biblio kan du spela upp i webbläsaren genom att välja alternativet ”Lyssna i dator” på snokabibliotek.se.  

För båda dessa alternativ gäller:

När du ska fortsätta lyssna på e-ljudboken, logga in på Mina sidor och gå till Mina lån. De media du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan, leta fram e-ljudboken. Klicka på länken "hämta boken" och fortsätt att lyssna. Spelaren startar där du slutade att lyssna senast.

Lyssna på e-ljudböcker i datorn

Du lyssnar i webbläsaren. Du lånar e-ljudböckerna här på snokabibliotek.se. Detta alternativ kräver att du har flash i din webbläsare. Du lyssnar strömmande vilket innebär att du måste vara uppkopplad till internet under hela tiden. Du kan hämta e-ljudboken under Mina lån, den kommer ihåg var du slutade senast.

Låneregler för e-ljudböcker

  • E-ljudböckerna har en lånetid på 28 dagar. När lånetiden är slut försvinner e-ljudböckerna automatiskt från ditt lånekort.
  • Du får låna maximalt två e-ljudböcker under en 7-dagarsperiod (perioden räknas exakt på minuten för varje lån - det går inte att "lämna tillbaka" lån för att låna nya under 7-dagarsperioden).

Hur söker jag e-ljudböcker i katalogen?

Du hittar biblioteket e-ljudböcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan och genom att lägga till ordet e-ljudbok.

Du kan också söka direkt i katalogen med e-ljudbok.

 

Nya e-ljudböcker

Språk

Illustration: C Kåberg