Digitala tips från SNOKA-bibliotek

Personalen har samlat ett urval av digitala tips och tjänster som kan passa bra i virus-tider när många håller sig hemma och ställer om till en mer digital vardag. En del av tjänsterna är tillgängliga via SNOKA-bibliotek, andra är externa tjänster som vi rekommenderar. 

 

Biblio 

Bibliotekets digitala böcker i en app! Du som har ett lånekonto hos SNOKA-bibliotek har möjlighet att låna våra e-böcker och e-ljudböcker. Om du vill låna till din smartphone eller surfplatta kan du ladda ner appen Biblio via App-store eller Play-butiken och ta del av våra digitala böcker. Det finns även möjlighet att läsa e-böckerna via dator eller läsplatta via vår webbsida SNOKA-bibliotek.

> Tips på e-böcker 

> Tips på e-ljudböcker

> Information om hur du lånar e-böcker och e-ljudböcker

Litteraturbanken

Fri tillgång till litterära klassiker! Litteraturbankens digitala bibliotek är fyllt med gratis e-böcker och är öppet för alla. En del av e-böckerna kan läsas direkt på webbsidan och en del kan laddas ner och läsas på en smartphone, surfplatta, dator eller läsplatta. Här hittar du även en hel del dramatik via undersidan Dramawebben.

> Litteraturbanken

> Dramawebben

Polyglutt förskola & Polyglutt skola

Digitala barnböcker på olika språk! Polyglutt och ILT Inläsningstjänst erbjuder vanligtvis abonnemang för förskolor och skolor, men har tillfälligt öppnats upp så att tjänsten är gratis och tillgänglig för alla till och med 11 maj. Här hittar du barnböcker med ljud på flera olika språk utöver svenska, t.ex. arabiska, engelska, somaliska, TAKK och svenskt teckenspråk. Du som har en smartphone eller en surfplatta kan du ladda ner appen Polyglutt via App-store eller Play-butiken. Logga in med användarinformationen nedan.

Polyglutt förskola

Användarnamn: polyglutthemma
Lösenord: 987654321

Polyglutt skola

Användarnamn: polygluttskola
Lösenord: 987654321

> Polyglutt förskola

> Polyglutt skola

Projekt Gutenberg & Projekt Runeberg

Litterära klassiker i digitalt format! Projekt Gutenberg är ett ideellt initiativ för att digitalisera litteratur och göra den gratis och fritt tillgänglig. Här finns äldre litteratur på flera olika språk som saknar upphovsrätt och därför kan erbjudas gratis och öppet för alla. 

Projekt Runeberg är precis som Projekt Gutenberg ett initiativ för att digitalisera och tillgängliggöra litteratur, men här finns framförallt äldre nordisk litteratur.

> Projekt Gutenberg

> Projekt Runeberg

Standard Ebooks

Gratis e-böcker på engelska! Standard Ebooks är en tjänst som använder data från ideella initiativ som Projekt Gutenberg och Projekt Runeberg, men korrekturläser och formaterar om texten till olika eboksformat som epub, kindle (azw3) och kobo (kepub).

> Standard Ebooks

Världens bibliotek

Läs och lyssna på ditt språk! På den digitala tjänsten Världens bibliotek hittar du gratis e-böcker och e-ljudböcker på flera olika språk (arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska). Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna.

> Världens bibliotek

 

Alex

Fördjupa dig i din favoritförfattare! Alex är ett författarlexikon som tillhandahåller information kring författare om hela världen. Här kan du läsa om cirka 5000 författare, ta del av förteckningar över litterära priser, temaartiklar och information om olika titlar, filmatiseringar och litteraturhänvisningar. Du som har ett lånekort hos SNOKA-biblioteken kan logga in med ditt lånekortsnummer.

> Alex

ArtikelSök

Referensdatabas för svenska tidnings- och tidskriftsartiklar! ArtikelSök erbjuder vanligtvis abonnemang för skolor och bibliotek, men har tillfälligt öppnats upp så att tjänsten är gratis och tillgänglig för alla till och med 31 maj. Här hittar du över två miljoner artiklar och utbudet uppdateras dagligen med nytt material av BTJ:s erfarna redaktörer. Många av artikelbeskrivningarna är kopplade till fulltexter, så att du kan läsa hela artiklar digitalt. Logga in med användarinformationen nedan.

Användarnamn: Artikelsok@btj.directory
Lösenord: Kaxig&Klok

> ArtikelSök 

Bibblan guidar & Bibblan svarar

Informations- och svarstjänst från Sveriges bibliotekarier! Bibblan guidar är en länksamling med resurser som valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 databaser och andra webbsidor inom olika ämnesområden som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. 

Bibblan svarar är en gratis svartjänst där du kan fråga vad du vill och få svar från bibliotekarier runt om i Sverige. Här kan du ställa den där frågan som du alltid har undrat över men aldrig har fått ett svar på.

> Bibblan guidar

> Bibblan svarar

Internetkunskap

Vardagskunskap om internet och digitala tjänster! Internetkunskap är en samlingssida skapad av Internetstiftelsen som innehåller nyttig information och kunskap om källkritik, appar och annat som rör internet. 

> Internetkunskap

Statens medieråd

Lär dig mer om medier och internet! Statens medieråd har samlat fakta och information om olika medier, källkritik och juridik med koppling till internetanvändning på sin webbsida. Här hittar du även väglednings- och inspirationsmaterial för dig som vill stärka dig inom MIK (medie- och informationskunnighet).

> Statens medieråd

Svenska dagstidningar

400 år av nyhetsrapportering i digital form! Tjänsten Svenska dagstidningar innehåller ca 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020, och har tillfälligt öppnats upp så att tjänsten är gratis och tillgänglig för alla till och med 31 maj. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet.

> Svenska dagstidningar

Sveriges Radio

Nyheter, program och poddar! Sveriges Radio bedriver radioverksamhet i allmänhetens tjänst. På sin webbsida har Sveriges Radio samlat många av sina poddar och program inom olika intressanta ämnesområden. Här kan du även lyssna direkt på P1, P2, P3, eller P4 med 26 lokala kanaler.

> Sveriges Radio

> Poddar och program

UR Play

Dokumentärer, fakta- och utbildningsprogram! UR Play är en gratis digital tjänst från Utbildningsradion. Här hittar du dokumentärer, barnprogram, fakta- och utbildningsprogram och föreläsningar som kan strömmas direkt från webbsidan eller från UR Plays egen app. Du som har en smartphone eller en surfplatta kan du ladda ner appen UR Play via App-store eller Play-butiken.

> UR Play

 

Berwaldhallen

Digitala musikupplevelser! Berwaldhallen är Sveriges Radios konserthus, hem för Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören. Just nu erbjuder Berwaldhallen möjligheten att ta del av utvalda konserter digitalt. Du hittar materialet fritt tillgängligt på webbsidan.

> Berwaldhallen

Cineasterna

Bibliotekets digitala filmkanal! Cineasterna är en tjänst för strömmande film som erbjuder ett stort utbud av film från hela världen, för både barn och vuxna. Du som har ett lånekonto hos SNOKA-bibliotek har möjlighet att låna och titta på strömmande film via Cineasterna.

> Cineasterna

> Information om hur du lånar strömmande film

DigitaltMuseum

Gå på digital upptäcksfärd i ett museum! DigitaltMuseum är en sökbar samling som tillgängliggör museernas samlingar fritt för alla intresserade, oavsett tid och plats. Här hittar du bilder och information från ett 40-tal svenska museer. 

> DigitaltMuseum

Europeana Collections

Samlingar som informerar och inspirerar! Europeana Collections samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull. Här hittar du tematiska samlingar och över 50 miljoner digitaliserade objekt – böcker, musik, konstverk med mera. 

> Europeana Collections

Det kongelige teater 

Digitala teaterföreställningar! Det kongelige teater erbjuder möjligheten att ta del av utvalda föreställningar digitalt. Utbudet uppdateras kontunuerligt och du hittar materialet fritt tillgängligt på webbsidan.

> Det kongelige teater 

Kulturarenan

Kultur där du är, och när du behöver den! Kulturarenan drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet och är en samlingsplats för kultur online. Här hittar du gratis musik, dans, bildkonst, litteratur och andra konstnärliga uttryck.

> Kulturarenan

Kungliga operan

Kungliga operans digitala kanal! Kungliga operan erbjuder möjligheten att ta del av utvalda föreställningar digitalt. Du hittar materialet fritt tillgängligt på webbsidan.

> Kungliga operan

Musik i Syd

Musik i Syds digitala scen! Musik i Syd Channel tillgängliggör och producerar fortlöpande nytt material till alla som inte har möjlighet att komma till deras fysiska konsertplatser. Här hittar du gratis konsertupplevelser, reportage, intervjuer och festivalnedslag. 

> Musik i Syd

 

Böcker om internet, digitalisering och källkritik

481728
Av: Ansell, Eva
578438
Av: Haelermans, Carla
599791
Av: Ansell, Eva
600183
Av: Abram, Carolyn
632444
Av: Staub Halling, Monika
611679
Av: Berg, Oscar
Av: Gustafsson, Henrik
590076
Av: Dufva, Maria
526134
Av: Nygårds, Karin
Av: Kristiansson, Johanna
642441
539482
Av: Isaacson, Walter
642409
Av: Perlheden, Malin
637636
Av: Gustavsson, Johannes
626514
Av: Helle, Siri
631814
Av: Perlheden, Malin

Dynamisk lista

Dynamisk lista

Dynamisk lista

Språk