Bästa berättelsen - pristagare

Lördagen den 4 september gick Barnens Bokfestival av stapeln på Kristianstads stadsbibliotek. En av dagens programpunkter var prisutdelningen för Bästa berättelsen 2021, då tre pristagare i tre olika kategorier tillkännagavs. 

Logotyp 2021

Bästa berättelsen är en tävling för barn och unga, och i år var temat "På liv och död". Bidragen bedömdes av en jury bestående av:

Johan Rundberg, författare
Jenny Edvardsson, läsande lärare
Johan Martinsson, kulturarbetare
Zakarias Yafi, skolelev
Pernilla Ragnarsson, bibliotekarie
Ulrika Wirdebo, bibliotekarie

Totalt belönades alltså nio bidrag, 8 texter och 1 film. Om du är nyfiken på hur vinnarna tolkade temat finns deras bidrag att läsa och se här nedanför, liksom juryns motiveringar. Klicka på namn och titel. 

 

Kategori A 10-12 år (född 2009-2011)

1:a pris

"Ett annat liv" av Iris Gedeborg

En väldisponerad, obehaglig berättelse som trots det lilla formatet lyckas rymma en hel mardröm; ett vardagligt möte, en stor överraskning och till sist - ren skräck. Författaren är skicklig på gestaltning och låter läsaren själv fylla i luckorna. Med språklig säkerhet målar hen skickligt kristallklara bilder, redo för filmduken!

2:a pris

"Hundmysteriet" av Viola Björkman

En klassisk pusseldeckare som utspelar sig i välkända miljöer. Författaren smyger skickligt in olika ledtrådar, och villospår, under berättelsens gång och som läsare blir man genast nyfiken, vem är tjuven? Att man dessutom får många fniss på vägen är en stor bonus!

3:e pris

"På liv och död" av Hilda Pålsson

En berättelse med stor spännvidd, från små detaljer till stora skeenden. Författaren har ett bra språk och bygger skickligt upp en filmisk historia med ett oväntat slut. En fin berättelse om syskonkärlek, modiga flickor och om kraften i tillsammansskapet.

 

Kategori B 13-15 år (född 2006-2008)

1:a pris

"På flykt" av Olivia Porsebäck

En stark och vemodig berättelse som genom sin autenticitet skapar en oväntad närvaro i texten. Vi flyr med huvudpersonen och hens mamma från krigets kaos till fredens tystnad och vi upplever resan med alla sinnen. Författaren har en god känsla för detaljer och en språklig mognad som imponerar. Ett extra plus för det insiktsfulla slutet.

2:a pris

"På liv och död" av Linnéa Flodquist

Filmskaparen har skickligt tolkat årets tema och som tittare blir man omedelbart berörd av den snygga dramaturgin. Är detta en fiktiv berättelse om psykisk ohälsa eller är det självupplevt? Karaktären balanserar, bokstavligen, mellan liv och död – vad väljer hen? Vad väljer vi alla att göra i mellanrummet mellan liv och död?

3:e pris

"Leva för evigt" av Vera Frisk

En ödesmättad berättelse om en framtid när döden inte längre är ett hot utan en längtan. Författaren lyckas skickligt gestalta ledan av att leva oändligt i en överbefolkad värld. Jakten på våra dagars odödlighet har förbytts till motsatsen och huvudkaraktären kämpar för att kunna bryta sina odödliga geners förbannelse.

 

Kategori C 16-19 år (född 2002-2005)

1:a pris

"ett liv för två" av Selma Löfman

En fulländad prosalyrisk text som genomsyras av sorg och skönhet. Författaren har ett lekfullt, stilsäkert språk med en orytmisk egen rytm och använder metaforer på ett skickligt sätt. Texten har en tydlig framåtrörelse som utan friktion, men med en glimt i ögat, leder fram till det hoppfulla slutet. En berättelse av högsta klass.

2:a pris

"Hanami - körsbärsblomning" av Alice Hallström

En fin berättelse om längtan, sorg och skönhet. En snygg dramaturgi där körsbärsträdets rosa blomblad och det upprörande gula följer läsaren genom texten och huvudpersonen genom livet. Genom den inre monologen och den svarta humorn låter författaren oss förstå hur huvudkaraktären egentligen mår. Starka, målande bilder som berör.

3:e pris

"På liv och död" av Troska Omer

Engagerande och engagerad berättelse om en längtan efter frihet så stark att den krossar allt. Huvudpersonen riskerar hellre att dö under flykten från hedersförtrycket än att leva som död och som läsare både känner och förstår vi varför. En poetisk och samtidigt krass text.

Språk