Strömmande film

 

Cineasterna är en tjänst för strömmande film som erbjuder ett stort utbud av film från hela världen, för både barn och vuxna. Du som har ett lånekonto hos SNOKA-bibliotek har möjlighet att låna och titta på strömmande film via Cineasterna.

 

Vad behöver jag för att kunna låna strömmande film?

Du behöver ett registrerat lånekonto och en aktiv pinkod hos SNOKA-bibliotek för att kunna låna strömmande film. Kommer du inte ihåg din pinkod? Kontakta ditt närmsta bibliotek för hjälp. 

Du behöver också en dator, surfplatta eller smarttelefon med internetuppkoppling. Du kan använda en vanlig webbläsare för att låna och titta på strömmande film på din enhet, det behövs inga plugins eller flashspelare. Cineasterna stödjer både iOS, PC, Mac och Android. Du kan även använda Cineasternas app om du har en iPhone, iPad eller Apple-TV. 

 

Hur lånar jag strömmande film?

1. Öppna en webbläsare och gå till Cineasterna.com.

2. Välj "Snokabiblioteken" i listan över bibliotek på startsidan.

3. Sök eller bläddra bland de tillgängliga filmerna.

4. Välj en film som du vill se, logga sedan in med lånekortsnummer/personnummer och pinkod.

5. Låna genom att klicka på "Titta på filmen!". Nu kan du titta på filmen i din dator, surfplatta eller smarttelefon.

 

Vilka låneregler gäller för strömmande film? 

När du har lånat en strömmande film är den tillgänglig i 48 timmar. Under den tiden kan du spela filmen ett obegränsat antal gånger. Filmen "återlämnas" automatiskt när lånetiden har gått ut.

Du får låna maximalt två strömmande filmer per månad.

Dina lån syns inte på ditt lånekonto hos SNOKA-bibliotek, men går att se om du skapar ett användarkonto hos Cineasterna. Om du väljer att skapa ett användarkonto hos Cineasterna får du även tillgång till fler funktioner, till exempel möjlighet att favoritmarkera filmer, men det är inget krav för att kunna låna strömmande film.

Det är gratis att låna strömmande film från Cineasterna, men det finns en begränsad pott för hur många filmer som lånas ut totalt varje kalendermånad. Om potten tar slut innebär det att ingen kan låna mer den månaden. Vi meddelar här på SNOKAbibliotek.se när potten är slut. 

Cineasterna följer filmdistributörernas rekommenderade åldersgränser. De åldersgränser som används är barntillåten, 7 år, 11 år och 15 år.

Filmerna som finns hos Cineasterna är endast för privat bruk och får inte användas för offentlig visning. Om du vill visa film från Cineasterna för till exempel en skolklass behöver skolan ha avtal med Swedish Film Licens.

 

Var kan jag se vilka filmer som finns tillgängliga?

Utbudet av strömmande film är inte sökbart via SNOKA-bibliotek, men på Cineasterna.com kan du söka och bläddra bland aktuella tema-listor och alla filmtitlar från A-Ö.

SNOKA-personalen har även samlat sina bästa filmtips på sidan Dolda pärlor på Cineasterna.

 

Vad gör jag om jag behöver hjälp?

Om du vill veta mer om Cineasterna så hittar du de vanligaste frågorna här

Bland annat kan du läsa mer om Cineasternas samarbete med Subreader, som läser upp undertexter. Lösningen hjälper dyslektiker och personer med andra lässvårigheter att se filmer på Cineasterna. 

Om du inte hittar svaret på din fråga kan du kontakta Cineasternas support.

Språk

Illustration: C Kåberg