Barn & Unga i Osby kommun

Föräldragrupper

BVC är välkomna med sina föräldragrupper till biblioteken i Osby eller Lönsboda. Då berättar vi om hur små barns språk utvecklas och vad man som förälder kan göra för att stimulera barnets utveckling, samt ger boktips för både liten och stor. Vi berättar också kort om biblioteket och vilka tjänster vi erbjuder. Kontakta barn- och ungdomsbibliotekarie för att få veta mer eller boka en träff.

Babysagor

Babysagor är ett program som vänder sig till föräldrar och barn mellan 7 och 14 månader. Välkomna in i sagorummet på Osby bibliotek – det blir en stund med rim, ramsor, sånger och böcker för de minsta! Vi träffas varje torsdag kl 10 under 4 veckor, anmälan gäller samtliga tillfällen.

Pytteträffar

Till våra Pytteträffar på Osby bibliotek är barn mellan 1,5 och 3 år välkomna tillsammans med en förälder eller annan vuxen. Vi läser enklare bilderböcker och sjunger sånger från Ellens & Olles sångpåse. Ingen föranmälan behövs.

Sagostunder

Våra sagostunder på Osby och Lönsboda bibliotek riktar sig till barn mellan 4 och 5 år. En sagostund kan göras på flera sätt, till exempel högläsning av bilderböcker, sagoberättande, sånger och en och annan ramsa. Om ni tänker komma med en större grupp barn, vill vi att ni anmäler er senast dagen innan.

Lovprogram

Under loven erbjuder vi aktiviteter för skollovslediga barn, t ex författarbesök, workshops och skapande av olika slag. Har du en idé om vad du vill ska hända på biblioteket? Tveka inte – hör av dig till oss!

Sommarboken

Sommarboken kommer tillbaka varje sommarlov! Alla barn och unga upp till 18 år som lånar och läser 6 böcker får 1 presentbok. Sommarboken är ett samarbete mellan Snoka-biblioteken.

För mer information om våra evenemang för barn och unga se Evenemangskalendern.

Äppelhyllan

Äppelhyllan är en plats på Osby bibliotek där medier för och om barn med någon funktionsnedsättning är placerade. Det finns bland annat böcker och filmer med tecken som stöd – TAKK och teckenspråk, taktila bilderböcker, böcker med olika symbolspråk, som Pictogram, Bliss eller Widgit, punktskriftsböcker och interfolierade böcker, spel, filmer och musik. På vår Äppelhylla finns också böcker och informationsmaterial om olika funktionsnedsättningar för både barn och vuxna.

DAISY och Egen nedladdning

Osby bibliotek har nedladdningstillstånd för medier från MTM:s (Myndigheten för tillgängliga medier) digitala bibliotek Legimus. Vi laddar ner och framställer talböcker, så kallade DAISY, till barn och unga som har läsnedsättning. På Osby bibliotek finns också ett bestånd av DAISY-böcker.

Vi registrerar även användare för tjänsten Egen nedladdning. Egen nedladdning innebär att låntagare på egen hand kan ladda ner talböcker från Legimus till sin dator, surfplatta eller mobiltelefon. Om du vill du få tillgång till tjänsten kontakta oss för att boka ett introduktionssamtal där vi går igenom avtal och registrering, samt visar hur Egen nedladdning fungerar. Elever, vårdnadshavare och skolpersonal i grundskolan vänder sig dock i första hand till Skoldatateket.

Spel på biblioteket

På Osby bibliotek finns tv-spel att låna till Nintendo Wii, Nintendo Wii U, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 och Xbox One. För att få låna tv-spel måste du vara 16 år eller äldre, och du får låna högst två spel. Vi väljer att inte köpa spel med PEGI-märkning 18. Det är gratis att låna tv-spel.

På alla våra bibliotek finns enklare datorspel att låna.

På Osby bibliotek finns två iPads med olika barnspel, samt ett stort utbud av brädspel som kan spelas på plats. Vi har även ett Nintendo Wii, som plockas fram vid speciella tillfällen.

Presentböcker

Presentböcker delas ut till 1-, 4- och 6-åringar i samarbete mellan folkbiblioteken i Osby, BVC och skola (F-klass). Tanken med presentböckerna är att alla barn ska ha tillgång till egna böcker hemma. Vi tror nämligen att bra böcker väcker läslusten.

Kontakt

Har ni frågor eller andra synpunkter angående verksamheten för barn och unga på biblioteken i Osby vänd er gärna till:

Isebell Malm, barn- och ungdomsbibliotekarie
Telefon: 0479-52 83 11, e-post: isebell.malm@osby.se

Språk