Hjälp

Här samlar vi vanliga frågor och svar om webbplatsen. Om du inte hittar det du letar efter här kan du ladda ner vår folder  eller ställa din fråga via vårt kontaktformulär.

 

Hur gör jag för att logga in på Mina sidor?

Klicka på hänglåset högst upp till höger. Ett inloggningsfönster rullas ned och du fyller i med ditt lånekortsnummer eller personnummer och lösenordet som är din fyrsiffriga pinkod. 


Hur gör jag för att låna om mina lån? 

 • Logga in på Mina sidor. 
 • Klicka vidare till Mina lån.
 • Markera de titlar du vill låna om genom att kryssa i markeringsrutan till vänster om respektive titel. 
 • Klicka på den gröna knappen Låna om ovanför listan med böcker. Du kan också klicka på den gröna knappen vid sidan om den titeln du vill låna om.
 • En ny sida öppnas med den nya lånetiden. Klicka på Tillbaka till översikten för att komma tillbaka till dina lån. 

Var uppmärksam på om det inte går att låna om. Detta kan bero på att någon annan har reserverat boken, att lånetiden redan har gått ut eller att du lånat om boken max antal gånger. Återlämna lånet snarast för att undvika förseningsavgifter. 

Filmer och Fjärrlån går inte att låna om via Mina lån, kontakta ditt närmsta bibliotek.

E-böcker går inte att låna om, de försvinner från Mina lån när lånetiden har gått ut.

Hur söker jag i bibliotekskatalogen?
Du söker i bibliotekskatalogen genom att skriva in till exempel titel eller författare i sökrutan längst upp på sidan och därefter klicka på förstoringsglaset. Om du klickar på det lilla kugghjulet intill sökrutan kommer du till sidan för utökad sökning. Där kan du finjustera din sökning och till exempel söka fram alla bibliotekens böcker på ett visst språk.

När du gjort en sökning kan du i spalten till höger, där det står Filtrera din sökning, justera din sökning ytterligare. Du kan välja att bara se böcker av en viss författare, om ett visst ämne eller av en viss mediatyp. Genom att filtrera utifrån mediatyp kan du få fram exempelvis alla e-böcker eller ljudböcker av en viss författare. Du kan också välja att sortera ditt sökresultat på olika sätt genom knapparna som syns precis under rubriken Sökresultat, efter relevans, utgivningsår, författare eller titel.

 

Varför kan jag inte välja hämtställe när jag reserverar böcker i mobilen eller surfplattan?
På mobilen och surfplattan används ditt förvalda hämtställe när du reserverar. Detta kan du ändra under Mina uppgifter.

 

Jag ska resa bort - hur gör jag för att frysa mina reservationer?
Detta gör du under Mina uppgifter där du väljer under vilken period som du inte vill att reserverationerna ska fångas in.

 

Hur gör jag för att låna e-böcker?

 • Logga in på Mina sidor (klicka på hänglåset högst upp till höger, fyll i med lånekortsnummer/personnummer och pinkod).

 • Sök efter den e-bok du vill låna i sökrutan mitt upp på sidan ELLER kolla våra tipslistor för e-böcker eller tipslistor för e-ljudböcker.
   
 • Klicka på den bok du vill ha (omslag eller titel), en ny sida öppnas som vi kallar för katalogpostsidan. Här hittar du all information om boken. För att låna klickar du sedan antingen på Läs strömmande eller Ladda ner (epub). Vi rekommenderar Ladda ner (epub) för då sparar du ner filen och kan läsa när du inte är uppkopplad till nätet. 
   
 • Nu laddas e-boken ner till din surfplatta, smartphone eller dator. Lånet är genomfört. Tänk på att du måste ha ett läsprogram på din smarttelefon eller surfplatta och dator för att kunna öppna och börja läsa e-boken. 

> Mer information om hur du lånar och läser e-böcker

Språk