Tips i en digital vardag

Personalen har samlat ett urval av digitala tips och tjänster. En del av tjänsterna är tillgängliga via SNOKA-bibliotek, andra är externa tjänster som vi rekommenderar. 

 

 

Biblio 

Bibliotekets digitala böcker i en app! Du som har ett lånekonto hos SNOKA-bibliotek har möjlighet att låna våra e-böcker och e-ljudböcker. Om du vill låna till din smartphone eller surfplatta kan du ladda ner appen Biblio via App-store eller Play-butiken och ta del av våra digitala böcker. Det finns även möjlighet att läsa e-böckerna via dator eller läsplatta via vår webbsida SNOKA-bibliotek.

> Tips på e-böcker 

> Tips på e-ljudböcker

> Information om hur du lånar e-böcker och e-ljudböcker

Litteraturbanken

Fri tillgång till litterära klassiker! Litteraturbankens digitala bibliotek är fyllt med gratis e-böcker och är öppet för alla. En del av e-böckerna kan läsas direkt på webbsidan och en del kan laddas ner och läsas på en smartphone, surfplatta, dator eller läsplatta. Här hittar du även en hel del dramatik via undersidan Dramawebben.

> Litteraturbanken

> Dramawebben

Projekt Gutenberg & Projekt Runeberg

Litterära klassiker i digitalt format! Projekt Gutenberg är ett ideellt initiativ för att digitalisera litteratur och göra den gratis och fritt tillgänglig. Här finns äldre litteratur på flera olika språk som saknar upphovsrätt och därför kan erbjudas gratis och öppet för alla. 

Projekt Runeberg är precis som Projekt Gutenberg ett initiativ för att digitalisera och tillgängliggöra litteratur, men här finns framförallt äldre nordisk litteratur.

> Projekt Gutenberg

> Projekt Runeberg

Standard Ebooks

Gratis e-böcker på engelska! Standard Ebooks är en tjänst som använder data från ideella initiativ som Projekt Gutenberg och Projekt Runeberg, men korrekturläser och formaterar om texten till olika eboksformat som epub, kindle (azw3) och kobo (kepub).

> Standard Ebooks

Världens bibliotek

Läs och lyssna på ditt språk! På den digitala tjänsten Världens bibliotek hittar du gratis e-böcker och e-ljudböcker på flera olika språk (arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska). Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna.

> Världens bibliotek

 

Alex

Fördjupa dig i din favoritförfattare! Alex är ett författarlexikon som tillhandahåller information kring författare om hela världen. Här kan du läsa om cirka 5000 författare, ta del av förteckningar över litterära priser, temaartiklar och information om olika titlar, filmatiseringar och litteraturhänvisningar. Du som har ett lånekort hos SNOKA-biblioteken kan logga in med ditt lånekortsnummer.

> Alex

Bibblan guidar & Bibblan svarar

Informations- och svarstjänst från Sveriges bibliotekarier! Bibblan guidar är en länksamling med resurser som valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 databaser och andra webbsidor inom olika ämnesområden som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. 

Bibblan svarar är en gratis svartjänst där du kan fråga vad du vill och få svar från bibliotekarier runt om i Sverige. Här kan du ställa den där frågan som du alltid har undrat över men aldrig har fått ett svar på.

> Bibblan guidar

> Bibblan svarar

Internetkunskap

Vardagskunskap om internet och digitala tjänster! Internetkunskap är en samlingssida skapad av Internetstiftelsen som innehåller nyttig information och kunskap om källkritik, appar och annat som rör internet. 

> Internetkunskap

Statens medieråd

Lär dig mer om medier och internet! Statens medieråd har samlat fakta och information om olika medier, källkritik och juridik med koppling till internetanvändning på sin webbsida. Här hittar du även väglednings- och inspirationsmaterial för dig som vill stärka dig inom MIK (medie- och informationskunnighet).

> Statens medieråd

Sveriges Radio

Nyheter, program och poddar! Sveriges Radio bedriver radioverksamhet i allmänhetens tjänst. På sin webbsida har Sveriges Radio samlat många av sina poddar och program inom olika intressanta ämnesområden. Här kan du även lyssna direkt på P1, P2, P3, eller P4 med 26 lokala kanaler.

> Sveriges Radio

> Poddar och program

UR Play

Dokumentärer, fakta- och utbildningsprogram! UR Play är en gratis digital tjänst från Utbildningsradion. Här hittar du dokumentärer, barnprogram, fakta- och utbildningsprogram och föreläsningar som kan strömmas direkt från webbsidan eller från UR Plays egen app. Du som har en smartphone eller en surfplatta kan du ladda ner appen UR Play via App-store eller Play-butiken.

> UR Play

 

Berwaldhallen

Digitala musikupplevelser! Berwaldhallen är Sveriges Radios konserthus, hem för Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören. Just nu erbjuder Berwaldhallen möjligheten att ta del av utvalda konserter digitalt. Du hittar materialet fritt tillgängligt på webbsidan.

> Berwaldhallen

Cineasterna

Bibliotekets digitala filmkanal! Cineasterna är en tjänst för strömmande film som erbjuder ett stort utbud av film från hela världen, för både barn och vuxna. Du som har ett lånekonto hos SNOKA-bibliotek har möjlighet att låna och titta på strömmande film via Cineasterna.

> Cineasterna

> Information om hur du lånar strömmande film

DigitaltMuseum

Gå på digital upptäcksfärd i ett museum! DigitaltMuseum är en sökbar samling som tillgängliggör museernas samlingar fritt för alla intresserade, oavsett tid och plats. Här hittar du bilder och information från ett 40-tal svenska museer. 

> DigitaltMuseum

Europeana Collections

Samlingar som informerar och inspirerar! Europeana Collections samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull. Här hittar du tematiska samlingar och över 50 miljoner digitaliserade objekt – böcker, musik, konstverk med mera. 

> Europeana Collections

Det kongelige teater 

Digitala teaterföreställningar! Det kongelige teater erbjuder möjligheten att ta del av utvalda föreställningar digitalt. Utbudet uppdateras kontunuerligt och du hittar materialet fritt tillgängligt på webbsidan.

> Det kongelige teater 

Kulturarenan

Kultur där du är, och när du behöver den! Kulturarenan drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet och är en samlingsplats för kultur online. Här hittar du gratis musik, dans, bildkonst, litteratur och andra konstnärliga uttryck.

> Kulturarenan

Kungliga operan

Kungliga operans digitala kanal! Kungliga operan erbjuder möjligheten att ta del av utvalda föreställningar digitalt. Du hittar materialet fritt tillgängligt på webbsidan.

> Kungliga operan

Musik i Syd

Musik i Syds digitala scen! Musik i Syd Channel tillgängliggör och producerar fortlöpande nytt material till alla som inte har möjlighet att komma till deras fysiska konsertplatser. Här hittar du gratis konsertupplevelser, reportage, intervjuer och festivalnedslag. 

> Musik i Syd

 

Böcker om internet, teknik och digitalisering

332337
Av: Ansell, Eva
600183
Av: Abram, Carolyn
599791
Av: Ansell, Eva
572409
572381
Av: Dufva, Maria
634328
Av: Gilan, Arash
524682
Av: Isaacson, Walter
626514
Av: Helle, Siri
626475
Av: Perlheden, Malin
637636
Av: Gustavsson, Johannes
526134
Av: Nygårds, Karin
541276
653653
Av: Allerup, Jesper
649314
Av: Dufva, Maria
660398
Av: Perlheden, Malin
611679
Av: Berg, Oscar

Språk