Maria Gripe 100 år
Maria Gripe debuterade som författare 1954 och kom att skriva 36 böcker i vitt skilda genrer. Hon slog igenom 1961 med Josefin, som följdes av Hugo & Josefin och Hugo. Genom åren belönades hon bland annat med Nils Holgersson-plaketten, Lewis Carroll Shelf Award, Astrid Lindgren-priset samt HC Andersen-medaljen. Många av hennes böcker handlar om udda, ensamma barn som kämpar för att själva få forma sin identitet. Som böckerna om Hugo och Josefin, bokserien om Elvis Karlsson, och inte minst den idag bortglömda pärlan Glastunneln, om en pojke som försvinner hemifrån för att värna sin integritet.
I senare verk som Agnes Cecilia - en sällsam historia och den så kallade skuggserien, som inleddes med Skuggan över stenbänken 1982, lät sig Maria Gripe inspireras av såväl romantisk naturfilosofi som den skräckromantiska litteraturens spänning och mystik. Så även i den suggestiva radioföljetongen Tordyveln flyger i skymningen, som skrevs i samarbete med Kay Pollak, och sändes första gången sommaren 1976. Flera av hennes böcker har också blivit filmatiserade och resulterat i mångtydiga och poetiska verk som Hugo och Josefin, Elvis! Elvis! och den varmt lekfulla tv-serien Julia och nattpappan.
Maria Gripe tog sina läsare på stort allvar. Hon skrev om existentiella frågor och om det inre livet. I en intervju i tidskriften Opsis Kalopsis 1988 menade hon att barnlitteraturen ofta försummar barns behov av att tänka. Själv fyllde hon sina böcker med citat och hänvisningar till författare och filosofer – diktverk hon älskade och tankar och idéer hon ansåg viktiga. En gång hörde en ung läsare av sig efter att ha läst Agnes Cecilia - en sällsam historia: ”Den där Schopenhauer verkar bra. Var får man tag på hans böcker?”.
Källor:
Fransson, Birgitta, ”Maria Gripe … och de djupa skuggorna i livet”, Opsis Kalopsis 1988:6
Toijer-Nilsson, Ying, Skuggornas förtrogna – om Maria Gripe, Bonniers 2000
Foto: Owe Sjöblom