Kriget i Ukraina - för dig som är ung
Det kan vara svårt att hantera situationen, men du är inte ensam och det finns stöd att få.
Om kriget i Ukraina - (Lilla Krisinfo)
Känner du oro för kriget i Ukraina? – (UMO)
Om du känner oro, kan du också ringa eller chatta med BRIS (Barnens rätt i samhället).
Nyhetskällor för barn och unga
Här är några exempel på etablerade nyhetskällor för dig som är ung. Många andra dagstidningar har också speciella sidor för barn och unga.
Juniornyheterna på SR
Sveriges Radios nyheter för barn och unga sex dagar i veckan.
SVD junior
Svenska Dagbladets nyhetstidning för barn och unga. Hittills har de publicerat två specialtidningar om kriget i Ukraina: Vad säger barnen om kriget i Ukraina (6 mars) och Sluta kriga, Putin! (27 februari).
Minibladet
Sydsvenskans nyhetstidning för barn.
DN/KP
Samarbete mellan Dagens Nyheter och Kamratposten.
På Lilla Aktuellt finns nyhetsrapportering för unga där viktiga frågor och källkritik diskuteras. I Duo-appen finns också en chatt där Lilla Aktuellt svarar på barns frågor om krig.
Källkritik och sociala medier
Det sprids lätt falsk information på sociala medier. Ibland överdriver någon, eller lägger upp något för att det ska på uppmärksamhet. Eller för att få dig att tro och känna något speciellt. Det är viktigt att fundera på var informationen kommer ifrån och inte sprida rykten vidare.
Om sociala medier i kriser – (Krisinformation)
Källkoll - kriget i Ukraina – (UR Play)
Böcker på våra bibliotek
Ibland måste man prata om svåra saker, och då kan faktiskt böcker vara till hjälp. Att läsa och leva sig in i en berättelse och sen prata utifrån det kan göra det lättare att förstå. Vi har valt ut böcker om krig och flykt, och några faktaböcker om barns rättigheter och känslor.