Författare boktipsar

Vad läser författarna själva? I vår får biblioteken besök av flera aktuella författare – och här delar de med sig av boktips!

Vi bad några av de författare som besöker Snoka-biblioteken i vår att tipsa om tre böcker som betytt mycket för dem eller tre böcker de läser i vår. Håll utkik, fler tips fylls på efter hand!

 

Anders Roslund

 • 491 av Lars Görling:

"Den drabbade mig för länge sedan. Och trots att boken och jag är lika gamla kunde den ha skrivits igår. Om unga pojkar i vilsenhet."

 • Året med 13 månader av Åsa Linderborg

"Den är så oerhört begåvad, på alla vis. Naken, smart, analytisk och så har den guts."  

 • Ett land i gryningen av Dennis Lehane

"Jag begriper inte hur denna fantastiska bok kan vara så bortglömd. Lehane är nästan alltid bra när han skriver crime och här, när han skriver om amerikansk historia med samma driv, blir jag golvad."

Nina van den Brink

 • Barfotakvinnan av Scholastique Mukasonga:

"Författarens mamma var en av en miljon människor i Rwanda som mördades i den etniska utrensningen 1994. Det här är berättelsen om mammans kamp för att ge sina barn en värdig uppväxt och möjlighet att överleva under de decennier som föregick folkmordet."

 • Lisa och Lilly av Mian Lodalen:

"En gripande roman med verklighetsbakgrund om två tonårsflickor som förälskar sig i varandra, men inte ser någon möjlighet att leva sina liv i en tid där arbetarkvinnors frihet är starkt begränsad."

 • Arbetarlitteraturens återkomst av Rasmus Landström:

"Rasmus Landström lyckas på ett överskådligt vis sammanställa 2000-talets yrkes- och uppväxtlitteratur och visa hur den växt fram ur den långa tradition av arbetarlitteratur som finns i Sverige."

Sara Paborn

 • De oroliga av Linn Ullman

En familjehistoria om att växa upp som barn till två skapande människor (Ingmar Bergman och Liv Ullman). Skriven på glasklar, skimrande prosa. Även oväntat komisk på sina ställen i huvudpersonens försök att skapa kontakt med sin pappa.

 • En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vung

Också en gripande familjehistoria, våldsam och poetiskt skör samtidigt. Den är skriven som  ett långt brev från den unga sonen till sin inte läskunniga och invandrade mamma. Gudabenådat språk. Här ryms artisten 50 Cent, knark, bilkraschar, passion, hopplöshet och längtan efter skönhet. En riktig smäll på nosen!

 • Väggen av Marlene Haushofer

En klassiker som kommit ut i nytryck. En kvinna hänger med en släkting till alperna. När hon vaknar i det ensligt belägna huset är hon ensam, och även dagen därpå....var är alla? Hon beger sig ut i skogen men går rakt in i en genomskinlig vägg. En roman man inte glömmer.

Olof Lundh

 • Revolutionens första offer av Lina Makboul

Stark skildring från SVT-reportern som i Uppdrag Granskning ville skildra Metoo i Sverige och blev hårt ansatt och ifrågasatt. Om att bedriva journalistik i motvind.

 • Confidence man av Maggie Haberman

En rejäl genomgång av Donald Trumps uppgång och fall av den reporter som kanske följt honom längst. Intressant, lärorik och framför allt fascinerande berättelse.

 • Imperiets barn av Liza Alexandrova-Zorina

Skrämmande reportagebok från en sida av Sverige som få känner till eller kommer i direkt kontakt med. Ett parallellsamhälle med rötterna i det sovjetiska sönderfallet och där många nu jobbar i Sverige och ofta saknar rättigheter.

 

Ellen Hall

 • Addi går på utflykt av Ellen Karlsson och Laura di Francesco:

"Hela familjens favorit! Vi läser minst en bok om kompisarna på förskolan varje vecka, ibland blir det varje dag. Fina bilder, lagom mycket text och igenkänning på hög nivå!"

 • Hemma i mitt hus av Gabi Frödén:

"Mysig berättelse om Lou och grannarna som bor i hennes hus. Det handlar om vardagen, livet och tiden. Fantastiskt fina bilder och välskriven text. Storfavorit hos både mig och barnen som är tre och fem år."

 • Städa av Emily Gravett:

"En rolig och dramatisk historia om en grävling som älskar att städa och ha ordning och reda omkring sig. Först krattar han löv, men städandet urartar och tillslut är hela skogen fullständigt förstörd. Fin och rolig bok med budskap om vikten av att bevara vår miljö."


Ingrid Elam

"Jag väljer:

 • Pappa Goriot av Honoré de Balzac
 • Mrs Dalloway av Virginia Woolf
 • Konturer av Rachel Cusk

- en roman från varje viktig epok."

 

Per Gustafsson

 • Det dyrbaraste lilla fyndet av Jean-Claude Grumberg:

"Den här boken är i sig ett fynd. Den bästa bok jag läst på länge. På knappt 100 sidor lyckas författaren visa att mitt i mörkret och kriget finns godheten kvar."

 • Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl:

"En riktig skröna som tar ut svängarna och får mig både att skratta och förfasas. En bok om hur våra liv formas."

 • Världen som väntar av Peter Alestig:

"Sverige håller på att förändras. En bok om hur livet kan gestalta sig i vårt land om bara 25 år, som ett resultat av den globala uppvärmningen. Viktig kunskap förmedlas på ett engagerande sätt. Nödvändig läsning!"

 

Malin Haawind

 • En debutants dagbok av Wera von Essen: 

"En roman i dagboksform där jaget är en aspirerande författare med stora konstnärliga ambitioner. Ett både roligt och drabbande utforskande av skapandets gränser och gränslöshet." 

 • K.J. En biografi över Klara Johanson av Carina Burman: 

"En biografi om en alltför bortglömd författare och en berättelse om ett spännande liv, en spännande tid." 

 • Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter:

"En roman inspirerad av den verkliga konstnären Ester Hennings liv, en vacker och hisnande resa i psykets utmarker." 

Författarnas boktips

3ca3dd2f-0d79-4003-8378-c10266a2752e
Bok
Av: Makboul, Lina
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Bt
Medietyp: Bok
Förlag: Mondial
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: inbunden
Revolutionens första offer är en personlig berättelse om att granska en pågående storm, och om att tappa fotfästet längs vägen. På samma gång är det en dissekering av drevets mekanismer och vad det innebär att känna sig jagad av precis alla.[Bokinfo]
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna
47a7809f-d1e9-4a5a-95a4-346d539949d1
Bok
Av: Alexandrova-Zorina, Liza
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Ohd
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan
Förlag: Volante
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: inbunden
Det finns delar av Sverige som de flesta aldrig ser. Det är samma städer, samma gator, byggnader och torg. Men här gäller inte svensk lag eller mänskliga rättigheter. Ekonomin är svart, maffian sköter arbetsförmedlingen. I flera uppmärksammade reportage har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryska parallellsamhället i Sverige. Det här är berättelsen om imperiets barn.  [Bokinfo]
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
96705e81-86e9-4385-a75f-828ce9e03447
Bok
Av: Mukasonga, Scholastique
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Bokförlaget Tranan
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: inbunden Första svenska upplaga 2022
Barfotakvinnan är Scholastique Mukasongas självbiografiska berättelse om sin mamma, som var en av de närmare en miljon människor som dog under folkmordet på tsutsierna i Rwanda 1994. Stora delar av Mukasongas släkt mördades, däribland hennes far och mor och fem av hennes syskon. Mukasongas stora sorg är moderns kropp aldrig återfanns, så att hon och hennes syster kunde ge henne den svepning som traditionen kräver. Själv lyckades hon fly till Burundi och sedan vidare till Frankrike, där hennes mission sedan dess varit att vittna och berätta om det som hände.För att minnas sin mamma använder Mukasonga sina ord, vilket resulterar i den kärleksfulla och oförglömliga hyllning som Barfotakvinnan utgör. Hon berättar om familjens exil och allt mamman gjorde för att de skulle hålla liv i sina ritualer och sin gemenskap, men allra mest vad hon gjorde för att skydda sina barn. Minnen av glada stunder blandas med berättelser om gömställena som skulle skydda familjen från våldsamma grannar. I episod efter episod målar den här korta boken upp en levande bild av en saknad människa, en förlorad barndom och en utplånad kultur. Mukasongas klara, poetiska språk har hämtat inspiration från den muntliga berättartradition som hon växte upp i. Det är en både djupt personlig och allmängiltig berättelse om livet och döden. Scholastique Mukasonga (född 1956) debuterade som författare 2006 och har sedan dess givit ut sex böcker och tilldelats ett flertal litterära priser. Hennes första roman, Madonnan vid Nilen (Tranan 2020), fick ett lysande mottagande i Sverige och har även givits ut av oss i pocket. [Elib]
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
f10fef1d-4857-47a0-af37-716bafc2049b
Bok
Av: Haberman, Maggie
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Lz Trump, Donald
Medietyp: Bok
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: inbunden
Donald Trump var tidigt en mytomspunnen man. Många av historierna fabricerades och spreds av Trump själv, som då var en publicitetshungrig imperiebyggare i fastighets- och hotellbranschen. Och när han sedan klev in i politiken och blev USA:s president var det fortfarande lögnerna och osanningarna som definierade honom. Ingen journalist har följt Donald Trumps karriär lika länge som Maggie Haberman och ingen är lika väl skickad att punktera myterna och ge en heltäckande bild av hans osannolika färd mot toppen. Confidence man är den definitiva biografin om Donald Trump, baserad på hundratals intervjuer, bland annat med Trump själv och hans innersta krets
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna
fae5efcd-f01a-4030-8841-9e027c9c134a
Bok
Av: Karlsson, Ellen
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Rabén Sjögren
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: inbunden Originalupplaga 2022
Idag är det utflykt med förskolan! Det pirrar i magen på Addi, han är minst i gruppen och har aldrig varit på utflykt förut. Alla kompisarna går på led hand i hand och snart är de äntligen framme vid den stora lekparken. Vad spännande allt ser ut! Men väl framme tycker Addi att linbanan känns för läskig och rutschkanan för brant. Vilken tur att pedagogen Bosse och alla kompisarna finns där! Till slut blir det ändå en rolig utflyktsdag. En bok om att vara minst och våga prova nya saker, perfekt för att prata om känslor och nya situationer på förskolan eller hemma. Kompisarna på förskolan är en helt ny seriesatsning för 1-3-åringarna om deras vardag och de viktiga kompisrelationerna. Lär känna Addi, Maj, Zarah, Mille och Alma - alla är olika, men alla är kompisar! En serie böcker helt på barnens nivå med text av den Augustprisvinnande författaren Ellen Karlsson och underbara bilder av Laura Di Francesco. Läs också: Mille går till förskolan och Maj och Zarah bråkar!
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
4d109c92-be2a-4657-999a-687ca0681d4c
Bok
Upphov: Lodalen, Mian
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Romanus & Selling
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2020 Ingår i svit av fristående verk
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
bec1a729-d5bd-4879-a6ce-cc7f05d8cb49
E-bok
Av: Burman, Carina
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: L/DR
Medietyp: E-bok
Resurstyp: Elektroniskt material
Anmärkning: Online epub (6.16 MB) Offline epub med Adobe-kryptering (6.16 MB)
En biografi över Klara Johanson (1875-1948), litteraturkritiker och essäist. Hon var kritiker vid Stockholms Dagblad och Tidevarvet och hemma i tidens kvinnliga nätverk och en av Sveriges första öppet lesbiska kvinnor
Imponerande biografi om författarnas författare En märklig procession kom gående genom småstadens gator. Det var de nybakade studenterna, med ena foten i rännstenen och den andra på trottoaren. Men konstigast var att en av dem var flicka – en späd, kortklippt tös med klarblå ögon och pincené på näsan. Klara Johanson (1875-1948) gick gärna i täten – som hemstadens första kvinnliga student, som tidig studentska i Uppsala, som tidningsanställd litteraturkritiker och som en av Sveriges första öppet lesbiska kvinnor. Hon föddes i postdiligensernas tid, genomlevde två världskrig och dog när folkhemmet var ett faktum. Som essäist är hon svåröverträffad, inte bara genom sin skarpa, glasklara stil utan också genom sin intelligenta humor. Som människa var hon en sällskaplig enstöring, hemma i tidens kvinnliga nätverk, men mest tillfreds i bokrummet, bland de eviga följeslagarna. Endast hennes hetsiga kärleksaffärer bröt det litterära lugnet. KJ har ibland kallats författarnas författare. Ändå är hon idag så gott som okänd. ”Vem är Klara Johanson?” lär universitetsfolket ha frågat redan när hon på tjugotalet föreslogs till ett hedersdoktorat. Carina Burman kommer nu äntligen med svaret. Omslagsformgivare:Marina Mattsson [Elib]
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
e731fe83-9644-41df-848f-a5e7157806e1
Bok
Upphov: Essen, Wera von
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Modernista
Resurstyp: Fysiskt material
Bokens berättarjag är rädd för att "tappa det", därför börjar hon skriva dagbok igen. Hon är författare och befinner sig mestadels i Stockholm tillsammans med andra i litteraturvärlden. I romanen får läsaren följa författaren samt andra som hon möter
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
75f07b1f-314a-495c-97c4-ef4d082a0233
Bok
Upphov: Haushofer, Marlen
Utgivningsår: 1988
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
En kvinna reser med vänner till en alpstuga. Vännerna gör en utflykt men återvänder inte o hon finner att en genomskinlig vägg avskärmar henne från omvärlden. Genom väggen ser hon att allt liv dött o hon påbörjar ett slags Robinson Crusoe-liv
En kvinna reser med vänner till en alpstuga. Vännerna gör en utflykt men återvänder inte och hon finner att en genomskinlig vägg avskärmar henne från omvärlden. Genom väggen ser hon att allt liv dött och hon påbörjar ett slags Robinson Crusoe-liv
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
fc9090a6-9bbc-4c7f-bd9c-50135cf4714a
Bok
Upphov: Lehane, Dennis
Utgivningsår: 2008
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
I Boston år 1919 möts allehanda människor. Luther Laurence, jagad för mord på en knarkboss i Tulsa, tar tjänst i familjen Coughlin där han möter familjens son, polismannen Danny Coughlin som infiltrerar de revolutionära kretsarna. Luther och Danny tycker att det är dags för en våldsam uppgörelse med den amerikanska drömmen
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
34e6121b-8244-45d8-8929-52cb62fc7858
Bok
Av: Jörgensdotter, Anna
Utgivningsår: 2015
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Roman inspirerad av konstnären Ester Hennings liv. Ester föds 1887 och växer upp bland många syskon nära Anders Zorns gård. Efter kort skolgång tjänar hon som piga för att senare flytta till Stockholm och bli frielev vid en konstskola. Hon lyckas nästan ta sig in på männens arena innan bakslaget kommer och hon läggs in på sjukhus
"Hör ni det alla! Jag är den största konstnären!" utropar Ester Henning när hon tvångsintas på Katarina sjukhus 1916.Ester växer upp bland sju syskon alldeles i närheten av Anders Zorns gård i Mora, börjar tjäna som piga och flyttar så småningom till Stockholm. Hon skriver in sig vid en konstskola, arbetar som syflicka om dagarna, gömmer lera i fickorna och skulpterar om nätterna. Hon tar sig nästan in på männens arena, innan bakslaget kommer. Efter tiden på Katarina sjukhus kommer hon att tillbringa resten av sitt liv på olika institutioner, i gränslandet mellan dröm och verklighet.Drömmen om Ester är en poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk. [Elib]
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
e47e8641-b7fd-47da-8bcf-e8c40a6a4882
Bok
Av: Vuong, Ocean
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: NoK
Resurstyp: Fysiskt material
En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka hitta de rätta orden
En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka hitta de rätta orden. Berättaren mobiliserar språkets hela kraft för att fylla det hålrum där orden sviker och våldet regerar. Som i hemmet präglat av fattigdom och armod, där en mor och mormor med traumatiska erfarenheter av Vietnamkriget tar ut sin frustration på Little Dog mellan manikyrkunderna. Som i det omgivande samhället som märker ut hans gryende sexualitet som fel. Den första förälskelsen i en äldre pojke, en förtrollad sekvens som utspelar sig mot fonden av ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opiatkris, blir endast en tillfällig respit från kampen för att hitta en plats, sin plats. Little Dog fortsätter att samla sina trasiga bitar och tvätta dem rena från råhet och smuts tills de skimrar av förundran. Att läsa den har boken är att låta hela ditt liv fyllas upp av den, men inte på något övergående sätt. Vuongs poesi stannar kvar i blodet långt efter det att orden tagit slut.USA Today [Vuong] ar en fantastisk historieberättare Den här boken är ingen vanlig roman. Den här saken lever.Entertainment Weekly [Elib]
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
09ab9153-8cd1-432f-9b41-aa40aa4c8451
Bok
Upphov: Balzac, Honoré de
Utgivningsår: 1959
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
7e07ac8e-d756-4f48-877c-111892939f20
Bok
Upphov: Ullmann, Linn
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Linn Ullmann och hennes far Ingmar Bergman hade ett gemensamt projekt. De skulle skriva en bok tillsammans, baserad på bandinspelningar av samtal mellan dem. Men efter det sjätte samtalet blev Bergman så dålig att projektet fick avslutas. En tid efter Bergmans död hittar Ullmann bandinspelningarna och slutför boken. Det blir en berättelse om familj, glömska och sorgearbete, och om de många historier som utgör ett liv
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
7e05375d-ad5c-4824-a8b2-db4ba15248db
Bok
Upphov: Cusk, Rachel
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Ingår i svit av fristående verk
Första delen i en trilogi. Nyskilda Faye åker till Aten för att undervisa. På resan träffar hon en rad olika människor som återger sina levnadsöden, och ur dessa anar man även konturerna till Fayes trasiga historia
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
abb65912-fffb-401a-8a7b-7ee35a22ecc4
Bok
491
Upphov: Görling, Lars
Utgivningsår: 1962
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
a5af0252-d4f0-442a-86ea-8cb8020a8573
Bok
Av: Frödén, Gabrielle
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: inbunden Originalupplaga 2021
Romantisk vardagsrealism i en prunkande färgrik bilderbok som spänner över ett helt år.I den här magnifika kapitelbilderboken möter vi Lou som bor tillsammans med sin pappa i ett stort hyreshus. Huset är som ett gigantiskt träd. Alla grannar bor på olika grenar och mitt i allt lever Lou som leker att hon är en fågel tillsammans med sin bästa vän Jemima. Men en dag blir Jemima en flyttfågel som måste lämna deras gemensamma träd.Om livet i ett hyreshus tillsammans med grannar i olika åldrar och med olika förutsättningar, om känslor smått och stort i det vardagliga livet. Om döden, om överraskningskalas, tråkiga sommarlov, små nyfödda bebisar och om att upptäcka att man hör ihop med allt som var förr och allt som kommer sedan... [Elib]
Romantisk vardagsrealism i en prunkande färgrik bilderbok som spänner över ett helt år.I den här magnifika kapitelbilderboken möter vi Lou som bor tillsammans med sin pappa i ett stort hyreshus. Huset är som ett gigantiskt träd. Alla grannar bor på olika grenar och mitt i allt lever Lou som leker att hon är en fågel tillsammans med sin bästa vän Jemima. Men en dag blir Jemima en flyttfågel som måste lämna deras gemensamma träd.Om livet i ett hyreshus tillsammans med grannar i olika åldrar och med olika förutsättningar, om känslor smått och stort i det vardagliga livet. Om överraskningskalas, döden, ensamma sommarlov, små nyfödda bebisar och om att upptäcka att man hör ihop med allt som var förr och allt som kommer sedan...
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna
48c7b099-2b5c-4c2c-817f-853263043962
Bok
Upphov: Linderborg, Åsa
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Polaris
Resurstyp: Fysiskt material
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
6d660301-84ea-4fa2-aa72-c31c8065ca3f
Bok
Av: Woolf, Virginia
Utgivningsår: 1977
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Mrs Dalloway fortsätter att fascinera nya generationer av läsare    Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv. Tidigt en sommarmorgon i början av tjugotalet går Clarissa Dalloway ut för att köpa blommor. Hon är en förtjusande kvinna, fångad i ett nät av plikter. På kvällen ska hon hålla en fest för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Allt ska bli perfekt. Huset ska fyllas med framstående gäster. Och Peter, hennes ungdomskärlek dyker efter många år oväntat upp.Mrs Dalloway utspelar sig under ett enda dygn i London, en stad starkt påverkad av första världskriget. Genom sin speciella teknik stream of consciousness låter Woolf romanens olika karaktärer komma till tals genom att skildra deras inre tankar och monologer. På detta sätt kommer de olika karaktärernas liv att korsa varandra på de mest oväntade sätt. Det blir ett händelserikt dygn, där personliga minnen och reflektioner om livet får stort utrymme.Med förord av Maria Sveland Översättare:Sonja Bergvall [Elib]
Mrs Dalloway, published on 14 May 1925 is a novel by Virginia Woolf that details a day in the life of Clarissa Dalloway, a fictional high-society woman in post–First World War England. It is one of Woolf's best-known novels. Created from two short stories, "Mrs Dalloway in Bond Street" and the unfinished "The Prime Minister", the novel addresses Clarissa's preparations for a party she will host that evening. With an interior perspective, the story travels forwards and back in time and in and out of the characters' minds to construct an image of Clarissa's life and of the inter-war social structure.  In Mrs Dalloway, all of the action, aside from the flashbacks, takes place on a day in June. It is an example of stream of consciousness storytelling: every scene closely tracks the momentary thoughts of a particular character. Woolf blurs the distinction between direct and indirect speech throughout the novel, freely alternating her mode of narration between omniscient description, indirect interior monologue, and soliloquy. The narration follows at least twenty characters in this way, but the bulk of the novel is spent with Clarissa Dalloway and Septimus Smith. In October 2005, Mrs Dalloway was included on Time?'s list of the 100 best English-language novels written since 1923  Adeline Virginia Woolf (1882-1941) was an English author, essayist, publisher, and writer of short stories, regarded as one of the foremost modernist literary figures of the twentieth century. During the interwar period, Woolf was a significant figure in London literary society and a member of the Bloomsbury Group. Her most famous works include the novels Mrs. Dalloway (1925), To the Lighthouse (1927), and Orlando (1928), and the book-length essay A Room of One's Own (1929), with its famous dictum, "A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction." [Elib]
"Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv." Med denna berömda mening inleds romanen, som utspelar sig en vanlig sommardag i London i juni 1923, när Clarissa Dalloway förbereder inför en fest på kvällen. Under dagen händer olika saker som leder till reflektioner och associationer kring tidigare händelser. Hennes man är till hennes förtret inbjuden till lunch utan henne hos Lady Bruton, vars livliga luncher är välkända i de finare kretsarna. Hennes ungdomsförälskelse Peter Welsh, som precis har återvänt från Indien, kommer på besök och väcker minnen till liv från ett avlägset förflutet och hon spekulerar i om hon gjorde rätt val en gång i tiden, när hon valde mellan honom och sin nuvarande man. Hon minns också sin virila ungdomsvän Sally Seton, som hon hade en vänskap med som gränsade till en förälskelse. Har hon valt rätt liv eller har hon helt enkelt vissnat bort i en trivial borgerlig tillvaro? Vad denna roman inte har i yttre drama, har den i inre rikedom. Mrs Dalloway är ett av de viktigaste litterära verken från 1900-talet. Boken filmatiserades 1996 med Vanessa Redgrave i huvudrollen och 2002 blev den relaterade romanen The Hours av Michael Cunningham, om tre kvinnor från olika generationer som påverkas av Mrs Dalloway, filmatiserad med Nicole Kidman som Virginia Woolf. "Mrs Dalloway … innehåller några av de vackraste, svåraste, skarpaste och mest egensinniga meningar, som någonsin har skrivits på engelska … Det är ett av de mest gripande, revolutionära konstverk från 1900-talet." – Michael Cunningham, författare till The Hours [Elib]
»Virginia Woolf fångar livets komplexitet på ett kongenialt sätt och kan använda tiden, könet eller staden man lever i för att beskriva människan.« | LISBETH LARSSON, DN »Mrs Dalloway sa att hon skulle köpa blommorna själv.« Så inleder Virginia Wolff sin berättelse om Clarissa Dalloway, en kvinna ur engelsk medelklass i mellankrigstidens London, som förbereder en fest hon ska hålla under kvällen. Genom inre monolog färdas berättelsen fram och tillbaka i tiden och mellan karaktärerna, samtidigt som bilden av Clarissas liv och mellankrigstidens sociala strukturer framträder. Mrs Dalloway är en tidlös klassiker, läst av generation efter generation, och tillhör den moderna litteraturhistoriens mest betydande verk med sin innovativa berättarteknik. I svensk översättning av Else Lundgren. VIRGINIA WOOLF [1882-1941] föddes i London. Med romaner som Jakobs rum [1922], Mrs Dalloway [1925], Mot fyren [1927] och Orlando [1928] blev hon en av modernismens förgrundsgestalter och räknas i dag till 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare. Som tänkare, med essäer som Ett eget rum [1929], har Woolf påverkat kvinnorörelsen i många länder. [Elib]
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna

Logga in

Sök

Språk