Författare boktipsar
Vi bad några av de författare som besöker Snoka-biblioteken i vår att tipsa om tre böcker som betytt mycket för dem eller tre böcker de läser i vår. Håll utkik, fler tips fylls på efter hand!
Anders Roslund
- 491 av Lars Görling:
"Den drabbade mig för länge sedan. Och trots att boken och jag är lika gamla kunde den ha skrivits igår. Om unga pojkar i vilsenhet."
-
Året med 13 månader av Åsa Linderborg
"Den är så oerhört begåvad, på alla vis. Naken, smart, analytisk och så har den guts."
- Ett land i gryningen av Dennis Lehane
"Jag begriper inte hur denna fantastiska bok kan vara så bortglömd. Lehane är nästan alltid bra när han skriver crime och här, när han skriver om amerikansk historia med samma driv, blir jag golvad."
Nina van den Brink
- Barfotakvinnan av Scholastique Mukasonga:
"Författarens mamma var en av en miljon människor i Rwanda som mördades i den etniska utrensningen 1994. Det här är berättelsen om mammans kamp för att ge sina barn en värdig uppväxt och möjlighet att överleva under de decennier som föregick folkmordet."
- Lisa och Lilly av Mian Lodalen:
"En gripande roman med verklighetsbakgrund om två tonårsflickor som förälskar sig i varandra, men inte ser någon möjlighet att leva sina liv i en tid där arbetarkvinnors frihet är starkt begränsad."
- Arbetarlitteraturens återkomst av Rasmus Landström:
"Rasmus Landström lyckas på ett överskådligt vis sammanställa 2000-talets yrkes- och uppväxtlitteratur och visa hur den växt fram ur den långa tradition av arbetarlitteratur som finns i Sverige."
Sara Paborn
- De oroliga av Linn Ullman
En familjehistoria om att växa upp som barn till två skapande människor (Ingmar Bergman och Liv Ullman). Skriven på glasklar, skimrande prosa. Även oväntat komisk på sina ställen i huvudpersonens försök att skapa kontakt med sin pappa.
- En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vung
Också en gripande familjehistoria, våldsam och poetiskt skör samtidigt. Den är skriven som ett långt brev från den unga sonen till sin inte läskunniga och invandrade mamma. Gudabenådat språk. Här ryms artisten 50 Cent, knark, bilkraschar, passion, hopplöshet och längtan efter skönhet. En riktig smäll på nosen!
- Väggen av Marlene Haushofer
En klassiker som kommit ut i nytryck. En kvinna hänger med en släkting till alperna. När hon vaknar i det ensligt belägna huset är hon ensam, och även dagen därpå....var är alla? Hon beger sig ut i skogen men går rakt in i en genomskinlig vägg. En roman man inte glömmer.
Olof Lundh
- Revolutionens första offer av Lina Makboul
Stark skildring från SVT-reportern som i Uppdrag Granskning ville skildra Metoo i Sverige och blev hårt ansatt och ifrågasatt. Om att bedriva journalistik i motvind.
- Confidence man av Maggie Haberman
En rejäl genomgång av Donald Trumps uppgång och fall av den reporter som kanske följt honom längst. Intressant, lärorik och framför allt fascinerande berättelse.
- Imperiets barn av Liza Alexandrova-Zorina
Skrämmande reportagebok från en sida av Sverige som få känner till eller kommer i direkt kontakt med. Ett parallellsamhälle med rötterna i det sovjetiska sönderfallet och där många nu jobbar i Sverige och ofta saknar rättigheter.
Ellen Hall
- Addi går på utflykt av Ellen Karlsson och Laura di Francesco:
"Hela familjens favorit! Vi läser minst en bok om kompisarna på förskolan varje vecka, ibland blir det varje dag. Fina bilder, lagom mycket text och igenkänning på hög nivå!"
- Hemma i mitt hus av Gabi Frödén:
"Mysig berättelse om Lou och grannarna som bor i hennes hus. Det handlar om vardagen, livet och tiden. Fantastiskt fina bilder och välskriven text. Storfavorit hos både mig och barnen som är tre och fem år."
- Städa av Emily Gravett:
"En rolig och dramatisk historia om en grävling som älskar att städa och ha ordning och reda omkring sig. Först krattar han löv, men städandet urartar och tillslut är hela skogen fullständigt förstörd. Fin och rolig bok med budskap om vikten av att bevara vår miljö."
Ingrid Elam
"Jag väljer:
- Pappa Goriot av Honoré de Balzac
- Mrs Dalloway av Virginia Woolf
- Konturer av Rachel Cusk
- en roman från varje viktig epok."
Per Gustafsson
-
Det dyrbaraste lilla fyndet av Jean-Claude Grumberg:
"Den här boken är i sig ett fynd. Den bästa bok jag läst på länge. På knappt 100 sidor lyckas författaren visa att mitt i mörkret och kriget finns godheten kvar."
-
Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl:
"En riktig skröna som tar ut svängarna och får mig både att skratta och förfasas. En bok om hur våra liv formas."
- Världen som väntar av Peter Alestig:
"Sverige håller på att förändras. En bok om hur livet kan gestalta sig i vårt land om bara 25 år, som ett resultat av den globala uppvärmningen. Viktig kunskap förmedlas på ett engagerande sätt. Nödvändig läsning!"
Malin Haawind
-
En debutants dagbok av Wera von Essen:
"En roman i dagboksform där jaget är en aspirerande författare med stora konstnärliga ambitioner. Ett både roligt och drabbande utforskande av skapandets gränser och gränslöshet."
-
K.J. En biografi över Klara Johanson av Carina Burman:
"En biografi om en alltför bortglömd författare och en berättelse om ett spännande liv, en spännande tid."
-
Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter:
"En roman inspirerad av den verkliga konstnären Ester Hennings liv, en vacker och hisnande resa i psykets utmarker."