Läs högt

Läs högt

Högläsning kan hjälpa ditt barns utveckling men också stärka relationen mellan er.

Att läsa högt för ditt barn ger många fördelar när det gäller språkutvecklingen. Men att läsa tillsammans innebär också gemenskap, att ni lära känna varandra och att ni upptäcker berättelser tillsammans!

Du är aldrig för liten för att lyssna på en berättelse. Små barn hör språkmelodin, känner igen ord och kopplar efterhand ihop orden med sådant de ser och är med om. Detta gör de redan innan de förstår själva berättelsen. Får du lyssna till många böcker och berättelser som liten är du också bättre förberedd när du ska börja skolan och lära dig att läsa själv.

När det är dags för lästräning är ett tips att turas om att läsa. Till exempel kan du som är vuxen läsa varannan sida eller så kan du läsa handlingen medan barnet läser när någon i berättelsen säger något. För nybörjarläsare finns böcker med korta meningar och stora bokstäver.

I dagens samhälle är det mängder med information som vi människor ska hantera och ta ställning till och då är det viktigt att vara bra på att läsa och förstå innehållet i det du läser.

Det finns många böcker som passar extra bra som högläsning att välja mellan! Fråga gärna när du besöker biblioteket.

Läs mer om högläsning och få fler tips på Barnens bibliotek.

Language