Vårens nya böcker

Bibliotekens personal presenterar sina personliga tips från vårens utgivning.

Evenemanget återkommer varje år på Biblioteken i Kristianstad, och både svenska och utländska författare från flertalet genrer presenteras. Förhoppningen är att tipsen ska väcka läslust och inspirera besökaren att prova något hen själv inte plockat ur bokhyllan.

För att fler ska kunna ta del av dessa tips publiceras de även på Snoka-bibliotek! Välj ett boktips och klicka på det för att läsa hela.

Den siste vite mannen
View title Debug

Den siste vite mannen

Tänk dig att vakna upp från en dag till en annan och upptäcka att din hud har skiftat färg, från vit till brun. Och att hela din omgivning numera ser dig med förakt och tvivel. Hur skulle du hantera det?

Författaren Hamid Mohsin fick idén till boken efter 9/11 och attacken på World Trade Center. Han hade länge bott i både New York och i London men har sitt ursprung i Pakistan. Efter ett liv som välbetald universitetsutbildad invånare upptäckte han sig ha förlorat alla sina "vita privilegier" över en natt.

I denna välsrivna roman skildras hur huvudpersonen Anders en dag vaknar upp med en helt ny hudfärg, han har blivit brun. Hans omgivning har svårt att ta in att han är samma gamla Anders och hans arbetsgivare uppmanar honom till och med att hålla sig borta från jobbet. Den enda som tycks acceptera Anders är en nygammal kärlek vid namn Oona och deras förhållande får en nytändning.

I staden där de bor blir det en massiv våg av upplopp som avtar först när allt fler människor skiftar färg, normerna förändras och acceptansen ökar. En bok som skildrar rasism och fördomar på ett ytterst konkret sätt.

Similar titles from the collection

Language