Nioosha Shams - Läsambassadör

Nioosha Shams - Läsambassadör

Kort intervju med Nioosha Shams som snart går in på sitt andra år som Sveriges läsambassadör.

Nioosha Shams är författare och skribent och just nu Sveriges läsambassadör, ett uppdrag som sträcker sig över två år. Läsambassadören utses av Kulturrådet och uppgiften är att sätta läsning och litteratur i fokus. Nioosha har valt att satsa extra på ungdomslitteratur och flerspråkighet under sin tid som läsambassadör.  

Nu har du jobbat som läsambassadör i knappt ett år. Är uppdraget ungefär som du trodde att det skulle vara? Är det något som har överraskat dig under den här tiden?  

Det som överraskat mig mest under den här tiden är hur lite tilltro och tillit vuxna inom branschen har för ungdomar! Jag har fått bekräftat för mig att tonåringar är de absolut bästa läsfrämjarna för varandra, att de är kompetenta och läsintresserade, vill vara inkluderade och få vara med och utveckla hur biblioteken ska utformas. Jag hade önskat se fler bibliotek inkludera ungdomar som jag gör, inrätta sina egna ungdomsråd och ta hjälp av deras expertis.  

Vuxna som har unga omkring sig frågar ofta "Hur ska jag stötta så att de läser mer?". Har du något tips när man vill hjälpa unga till nya läsupplevelser?  

Läs själva! Ingen ungdom lyssnar på en hycklare, och är du inte engagerad själv så märks det när du försöker engagera en ungdom. Hitta böcker som just din ungdom kan spegla sig i, och välj noga, för ibland har du bara en chans.

Vad händer framöver, under hösten, i ditt uppdrag?  

Jag och ungdomsrådet kommer fortsätta med vår podd, Skriv om oss. Vi kommer medverka på Bokmässan, och planera andra kommande evenemang under hösten. Själv ska jag resa runt till skolor i höst, bland annat till Östersund, Nybro och Halland. 

Nioosha, tack för att du tog dig tid och svarade på våra frågor! 

 

Länkar 

Podden Skriv om oss! med läsambassadören (kulturradet.se) 

Nioosha, Shams - Bokmässan (bokmassan.se) 

 

Fotograf: Susanne Kronholm

Språk