Vårens nya böcker

Bibliotekens personal presenterar sina personliga tips från vårens utgivning.

Evenemanget återkommer varje år på Biblioteken i Kristianstad, och både svenska och utländska författare från flertalet genrer presenteras. Förhoppningen är att tipsen ska väcka läslust och inspirera besökaren att prova något hen själv inte plockat ur bokhyllan.

För att fler ska kunna ta del av dessa tips publiceras de även på Snoka-bibliotek! Välj ett boktips och klicka på det för att läsa hela.

Märket
Visa titel Debug

Märket : roman

Författaren ville utforska vad som händer i ett samhälle där det finns ett empatitest som säkerställer att inga psykopater kan hamna i maktställning. Ju mer hon skrev desto mer hemskt verkade det vara att bo där…

I Märket befinner vi oss i en nära framtid på Island, där det snart är dags för en folkomröstning. Då avgörs om medborgarna ska tvingas ta just empatistestet, som kan avgöra om de har bättre eller sämre inlevelseförmåga, vilket i sin tur leder till olika konsekvenser. Vi följer idéromanen från ett snävt persongalleri, fyra Reykjavikbor. De har olika positioner i samhället och ser på testet på olika sätt. Alla fyra påverkas under tiden som är kvar till omröstningen.

Fríða Ísberg har fått P O Enquist-priset för denna romandebut som sätter fingret på vilket slags samhälle vi vill ha. Jag tycker att hon är särskilt skicklig på att gestalta känslotillstånd, så det ska bli spännande att läsa mer av henne i framtiden!

Liknande titlar

Språk